Zašto 10-godišnja hipoteka ima smisla?

Koji je tvoj najveći san? Za mnoge ljude to je kupnja kuće. Nažalost, većina ljudi mora ovisiti o financijskim institucijama kako bi pronašli novac potreban za ostvarenje svojih snova. Takva skupa kupnja također zahtijeva pažljivo planiranje, a s obzirom da se mnoge institucije natječu jedna s drugom kako bi privukle potencijalne kupce, osmislile su se mnoge sheme koje omogućuju mnogim ljudima da si osiguraju dom. Jedna od tih shema je 10-godišnji plan hipoteke. S onima koji imaju sposobnost plaćanja, to se smatra najpovoljnijim iz više razloga.

Plan hipoteke na 10 godina omogućuje vlasniku kuće da bude slobodan unutar samo 10 godina za razliku od hipoteka na 20, 30 i 40 godina. Kamate na 10-godišnje hipoteke također su znatno manje u odnosu na gore navedene sheme. Dok se kamatne stope razlikuju kod usluga pozajmljivanja, one su općenito na manje-više istoj razini. Kamata je u svim slučajevima relativno sve manje zajedljiva. Još jedna prednost 10-godišnje hipoteke je da su ovi krediti najbolja opcija za sve koji žele nadograditi u kratkom vremenu. Razmotrite i trenutni ekonomski scenarij. Uštedjet ćete puno dodatnih plaćanja s 10-godišnjom hipotekom tako što ćete brzo otplatiti svoj dug, umjesto da uzimate dulje razdoblje otplate koje dolazi s višim kamatama. Osim navedenog, vaša vrijednost kapitala raste fenomenalno brže i ranije ćete uživati u duševnom miru.

No, unatoč svim prednostima, postoji i naličje ovoga. Jedna je da su mjesečne rate na ove hipoteke puno veće. To znači da vaš mjesečni prihod mora biti dovoljan za otplatu hipoteke uz ostale potrepštine. Ako smatrate da si to ne možete priuštiti, bolje je da to ne učinite. Za većinu ljudi, dugoročne hipoteke su upravljivije. Međutim, u mnogo ste boljoj poziciji ako si možete priuštiti kratkoročnu hipoteku. Dugoročne hipoteke imaju veliki nedostatak u činjenici da u usporedbi s hipotekom na 10 godina, duža hipoteka, čak i kratka kao 15-godišnja hipoteka, gotovo udvostručuje kamatnu stopu. Kako se rok kredita povećava, razlika u stopi se značajno povećava. Doista, nema druge opcije bolje od 10-godišnje hipoteke koja će ponuditi brz rast kapitala, brzo oslobađanje od dugova i naknadni mir u životu od 10-godišnje hipoteke.