Priprema za brzo igranje i zabavu

Može biti jako neugodno kada prestanu davati imena računalnim uređajima i samo ih nazovu brojem. FireWire nazivaju IEEE 1392, uobičajeni port za pisač se zove IEEE 1284, a ono što rade s WiFi-jem je posebna priča. Iz nekog razloga preferiraju broj IEEE 802.11 za opis WiFi; a kako bi stvari bile zanimljivije, postoje i brojne varijacije na ovo. Prvi i originalni izašao je prije otprilike 12 godina i bio je jednostavan i običan 802.11. Nekoliko godina kasnije, postao je brži i pouzdaniji, a dodan je i naziv 802.11. Prvo je došao 802.11a, koji je patio od lošeg dometa, a zatim 802.11b koji je bio prilično spor. 802.11g, koji je bio sljedeći, najpopularniji je standard danas i brži je i pouzdaniji od svega; ali privlači smetnje od drugih uređaja u blizini i lako usporava. Dakle, najnoviji i najveći koji se sada pokreće je 802.11n uzbudljivog zvuka, standard koji se približava brzinama koje se mogu vidjeti u Gigabit LAN vezama, koji radi bez smetnji i također ima veliki domet. Sada inače ne biste pronašli goruće mainstream publikacije o nečemu što se zove 802.11n, ali dogodilo se da jesu. A sve je to zahvaljujući 802.11n TiVo i XBoxu.

Sada je 802.11n potpuno nov i skup. Ali to je upravo ono što privlači igrače i zabavljače. Što bi točno TiVo želio s WiFi-jem velike brzine? Pa, stvari su postale malo teške za ovaj uređaj za snimanje koji definira žanr. Nekad je to ime bilo gotovo – Večerašnja emisija, Will i Grace – bilo je cool čak i reći TiVo. Sada je programibilni uređaj za snimanje TV-a dostupan za gotovo bescjenje s vašim operaterom kabelske televizije, a TiVo se našao na nepostojećem tržištu preplavljenom imitacijama. Tu dolazi plan za novi 802.11n TiVo. Kupite 802.11n TiVo adapter da biste ga priključili na svoj TiVo i mogli biste izvrsno iskoristiti svoju pretplatu na TiVo Netflix i Amazon Video on Demand za HD sadržaj. To ga čini boljim od iskustva gledanja s prethodnim 802.11g adapterom: koji se ne bi mogao proći kroz vrstu podataka koja je potrebna HD prijenosu.

Možda čak uzbudljiviji od 802.11n TiVo je 802.11n Xbox. Teško je reći kada će taj adapter za Xbox stići do SAD-a, ali ostatak svijeta sigurno iskorištava prednosti ludih bežičnih brzina za igranje igara. U Engleskoj se najnoviji 802.11n Xbox zapravo prodaje u trgovinama za oko 80 dolara.

Kupnja WiFi usmjerivača uz posljednju investiciju u napredni 802.11n TiVo ili Xbox koji se koristi za omalovažavanje problema. Stalno su ga zvali Nacrt 802.11n, jer se nitko nije složio oko standarda. Za ovo blagdansko vrijeme sve bi moglo biti spremno na vrijeme; standardi su konačno dogovoreni, a mi idemo na bežične brzine bez napora.